Системний підхід як методологічна основа дослідження, аналізу та моделювання соціально-економічних систем
Основні принципи системного підходу
 

Основні принципи системного підходу

     Методологія системного підходу базується на наступних основних принципах.

     1. Принцип багатоплановості полягає у тому, що будь-який обєкт розглядається у декількох планах, аспектах. Наприклад, як якісна одиниця, що має свої специфічні особливості, як частина своєї макросистеми та інші.

     2. Принцип багатомірності полягає у тому, що будь-який складний обєкт характеризується великою сукупністю властивостей, які обєднані в групи (кластери), кожен з яких описує ті чи інші його особливості.

     3. Принцип ієрархічності полягає у тому, що вивчення складних обєктів має базуватися на уявленні про ієрархічності їх структури, а саме на уявленні про розміщення частин або елементів цілого у порядку від вищого до нижчого. Ієрархічну структуру мають не тільки моделі складу системи ( системи - підсистеми-елементи ), а також властивості якості цих систем та критерії, що використовуються для їх оцінки.

     4. Принцип різнопорядковості властивостей полягає у тому, що ієрархічність будови системи та її властивостей породжує закономірності різного порядку. Одні закономірності притаманні усім рівням ієрархії, а саме усій системі. Інші належать тільки деякій групі рівнів, треті притаманні тільки елементам одного рівня, а четверті - тільки для окремих елементів одного рівня.

     5. Принцип динамічності полягає у тому, що системний підхід вимагає розглядання досліджуваних обєктів у їх розвитку на всіх етапах життєвого циклу.

     У теперішній час системний підхід використовується у різних областях багатьох наук, у практиці соціального управління, у рішенні крупних та складних соціально-економічних проблем та інші.

 
© 2010 ХНУРЕ, каф. Економічної кібернетики, Лімонова Людмила Олександрівна, Limonov@UA.FM
Разработано с помощью LERSUS