Системний підхід як методологічна основа дослідження, аналізу та моделювання соціально-економічних систем
Головні аспекти системного підходу
 

Головні аспекти системного підходу

     Системний підхід тісно пов'язаний з теорією систем. Використання її в управлінні дозволяє розглядати регіон як єдність його складових частин та зовнішнього простору, з яким вони тісно звязані. Згідно теорії систем характерними ознаками регіону як складної, великої системи можна визначити наступні :

     - сукупність підприємств різних типів і форм власності, що діють у регіоні;

     - діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування;

     - наявність окремих підсистем як складових єдиного цілого;

     - ієрархічність структури управління з вертикальними та горизонтальними зв'язками між підсистемами, яка поєднує в собі принципи централізованого та децентралізованого управління;

      - циркулювання в системі великих потоків інформації.

     Згідно загальної теорії систем доцільним вважається виділення трьох аспектів системного підходу: функціонального, елементного та організаційного.

     Функціональний аспект вивчає та визначає коло функцій, які повинна виконувати система і відповідні підсистемі. Функціональні підсистеми, що складаються з функцій однакової цільової спрямованості, визначають коло завдань та формулюють логіку дії системи. Функціональними підсистемами регіону як об'єкту визначають промислову політику в регіоні, політику підтримки малого та середнього бізнесу, бюджетну політику, інвестиційну політику та інші.

     Елементний аспект передбачає дослідження об'єкта системи і встановлення його елементного складу. Елементними підсистемами регіональної політики визначають людські і матеріальні ресурси, виробничий потенціал, фізичну інфраструктуру тощо.

     Організаційний аспект встановлює структуру системи, визначає та реалізує завдання відповідно до функціонального призначення. Організаційними частинами підсистем виділяють підприємства всіх типів та форм власності, органи державної влади та місцевого самоврядування, об'єкти ринкової інфраструктури.

     Органи державного управління та місцевого самоврядування, встановляючи законодавче та нормативне забезпечення різних соціально-економічних процесів у регіоні формують регіональну регуляторну політику з метою сприяння його стабільному розвитку.

 
© 2010 ХНУРЕ, каф. Економічної кібернетики, Лімонова Людмила Олександрівна, Limonov@UA.FM
Разработано с помощью LERSUS